Hybride werken ontstond als reactie op de groeiende behoefte aan flexibiliteit en technologische vooruitgang. Met de opkomst van digitale tools en de mogelijkheid om overal te werken, werd thuiswerken steeds populairder. De COVID-19-pandemie versnelde deze trend, omdat veel bedrijven noodgedwongen moesten overstappen op volledig remote werken. Toen kantoren weer open gingen, bleek een mix van thuiswerken en op kantoor werken aantrekkelijk. Hybride werken was niet meer weg te denken.
Jaren later horen we vanuit de leiders in ons vakgebied een duidelijk tegengeluid over hybride werken. Deze week deelde nu.nl het nieuws dat Amazon zijn personeel verplicht om weer een volledige werkweek naar kantoor te komen.
Het gebrek aan fysieke aanwezigheid maakt het moeilijker om de sfeer en dynamiek binnen het team aan te voelen. Als leider mis je vaak non-verbale signalen, waardoor het lastiger is om spanningen of vermoeidheid op tijd op te merken.
Remote werken kan zorgen voor een gevoel van isolatie bij teamleden. Hierdoor neemt hun betrokkenheid af. Dat maakt het voor leiders uitdagender om iedereen gemotiveerd en betrokken te houden bij het gezamenlijke doel.
Virtuele communicatie kan ook tot misverstanden of inefficiënte uitwisselingen leiden. Zonder de directe interactie van fysieke gesprekken, kan het moeilijker zijn om feedback te geven of complexe situaties snel en effectief te bespreken.
💡Oplossing? Creëer aantrekkelijke kantoorervaringen.
Terug naar fulltime kantoorwerk gaat niet gebeuren. Hybride werken brengt ook vele voordelen met zich mee. Focus je als leider op het creëren van aantrekkelijke kantoorervaringen.
Wil je meer weten over verbindend leiderschap en horen welke effecten we met directeuren en managers bereiken? Neem contact op met Martijn Voorn via 020 240 0690.