Wederzijds begrip?
Met een nieuwsgierige blik volg ik deze tijd de berichtgeving in de media en neem ik als coach/adviseur actief toehoorder deel aan menig directie-, management- en projectoverleg. Veelal is mijn constatering dat zowel politici, burgers, managers en professionals debatteren en discussiëren om een punt te maken. Het poneren van meningen en stellingen en het actief belichten van de ‘kijk op de zaak’ is het patroon tijdens vele overleggen.
Dialoog of debat
Dialoog stamt af van het Griekse dialogos. Dit betekend letterlijk: betekenis die ergens doorheen stroomt. Debatteren betekend letterlijk ‘neerslaan’ en discussie heeft dezelfde taalkundige achtergrond als percussie (‘uiteenslaan’). ‘Neerslaan’ en ‘uiteenslaan’ leiden in het algemeen niet tot gezamenlijkheid en constructief resultaat.
Daar waar mensen het vermogen hebben en leren met elkaar in dialoog te treden, ontstaat er het juiste wederzijdse begrip en een gezonde basis om werkelijk te presteren en resultaat te bereiken. Respect, nieuwsgierigheid, interesse en de absolute wil je te verdiepen in een ander zijn daarbij essentiële voorwaarden.
´Einstein Mentaliteit´
Met zekere regelmaat wordt mij de vraag gesteld of samenwerken een kwestie is van mentaliteit. Mijn antwoord luidt dat mentaliteit zeker een prominente rol speelt en dat het denken en handelen vanuit een collectief doel het samenwerken bevordert. Wat dat betreft kunnen we nog veel leren van Einstein. Voor het verkrijgen van erkenning en begrip zijn ongebreidelde oprechte interesse, het nemen van verantwoordelijkheid en het tonen van initiatief en pragmatisme de sleutels tot de ander.
´Toen een journalist Einstein ooit vroeg hoe hij zo ongelooflijk geleerd was geworden, antwoord Einstein dat hij dat aan zijn moeder had te danken. Na enig doorvragen vertelde hij dat zijn moeder hem, wanneer hij thuiskwam van school, altijd vroeg: ‘En Albert, heb je nog een goede vraag gesteld?’ De geleerde voegde aan dit verhaal vaak toe: ‘ik ben niet zo geleerd, ik ben vooral nieuwsgierig!’
Blije mensen
Daar waar dialoog en oprechte belangstelling aanwezig zijn, ontstaan blije klanten. Dit zijn DE momenten dat de kwartjes vallen. Zowel letterlijk als figuurlijk. Daar waar we opdrachtgevers en opdrachtnemers ondersteunen bij het vinden van elkaar en het invullen van een prestatiecontract, bij het vormen van nieuwe teams, in de samenwerking van bouwcombinaties en bij optimalisatieslagen van organisaties en afdelingen.
Collectief doel = collectief resultaat
Voor mij en mijn collega’s is het iedere dag weer de uitdaging om mensen op betrokken en bevlogen wijze te laten werken aan een gemeenschappelijk doel. We herkennen op verschillende manieren hoe mensen het spelen beleven en spelen: het menselijk gedrag, spieren en motoriek en de wijze van communiceren, geven ons daarbij de gewenste informatie. En ook iedere dag weer zie ik dat onze aanpak leidt tot resultaat: of het nu gaat om klanttevredenheid, medewerker tevredenheid, faalkostenreductie, performance van netwerken en installaties. Het meest essentiële voor mij is echter de passie, het plezier en de glimlach waarmee mensen aan het werk zijn.
Dit laatst gun ik nog zoveel organisaties en mensen meer en het is zoveel leuker dan een oneindige Lagerhuisdiscussie!